Árak és Foglalás
A kempingezés kialakulása

A kempingezés Észak- Amerikából származik, ott éltek és vándoroltak ismeretlen tájakon egyes népcsoportok, és a magukkal vitt sátraikban éjszakáztak. A kilakulás fő oka tehát a szükségesség volt. A másik  fontos motívum, hogy a  XX. század elején általánossá vált a nyolc órás munkaidő így az emberek szabadideje megnövekedett.

Az európai kempingezéshez több dolog együttes hatása is vezetett.

A gyalogos és víziturizmus ugrásszerű fejlődésnek indult, és ez magával hozta azt, hogy az emberek szerették volna a természetben tölteni a szabadidejüket, megszakítás nélkül, tehát szükség volt valamilyen „szállásra”.

A két világháború között lehetőség volt arra, hogy olyan felszereléseket gyártsanak, amelyek korszerűek, könnyűek, óvnak a rossz időjárástól és tömegesen gyárthatóak.

Ebben az időszakban a nagy mértékű iparosodás volt jellemző, ez is hozzájárult ahhoz, hogy az emberek közül sokan vágytak a természetbe a városokból, a munka után ott szerettek volna kikapcsolódni.

Az iparosodás és a fejlődés velejárója az igények növekedése is, minél több volt az emberek szabadideje, annál nagyobb volt a vágyuk, annak igényesebb módon való eltöltésére.

A motorizáció elterjedése is megemlíthető az okok között. Minél több autó állt az emberek rendelkezésére, annál könnyebben mozdultak ki, így egyszerű kikapcsolódást jelentett a kempingezés, mint életforma.

Vadvirag1967.jpg

Vadvirág Kemping (1967), forrás: MTI 

 

A második világháború idején és utána visszafejlődés figyelhető meg, de amint újra megindult a  motorizáció és a turizmus fejlődése, magával hozta a kempingek és kempingezés fejlődését is.

A balatoni kempingezés már több mint 70 éves.

1958-ban nyílt meg az első két kemping, Tihanyban a mostani Club Tihany terültén és Balatonfüreden, amelyek egyben az ország első kempingjei is voltak.

fortepan_fured_kemping_urban_tamas.jpg

Füred Kemping, forrás: Urbán Tamás

 

A következő nagyobb kempingfejlesztések 1964-ben és 1979-ben zajlottak, majd a jelenlegi kempinghálózat alapjai a 80-as években jöttek létre.

A 90–es években megindult az idegenforgalmi hivatalok részvénytársaságokká, kft-kké történő átalakulása. Amelyik volt idegenforgalmi hivatalból alakult vállalkozás a piaci feltételek között is fent tudott maradni, az azóta is működik. A Balatontourist Kft. is ezek közé tartozik.